SAĞLIK

GLUTEN İNTOLERANSI NEDİR?

 

 

Son zamanlarda zararlı üç beyaz gıda terimine bir de gluten içeren gıdalar eklendi. Ancak çölyak, buğday alerjisi ve gluten intoleransı birbirine çok karıştırılan terimlerdir. Ancak son zamanlarda dünyadaki düzenin değişmesi ile birlikte alerjiler ve hastalıklar daha çok görülmektedir.

 

Gluten, buğday, arpa gibi genellikle ekmek, bira, makarna, ekmek, bulgur ve bir çok işlenmiş gıdada bulunan bir tür proteindir. Gluten intoleransı olan kişiler bir parça ekmek yemeyi bir bardak çamaşır suyu içmek gibi değerlendirirler. Çölyak hastalığı bağışıklık sisteminin buğday, arpa, çavdar ve bazen yulafta da bulunan gluten proteinine tepki vererek ince bağırsaklarda hasara neden olan bir otoimmün hastalığıdır. Besin alerjisinde rol oynayan hatta anafilaksiye neden olan IgE antikoru çölyak hastalığında görülmez. Gluten intoleransı ise hastanın çölyak belirtileri göstermesine karşın kan testlerinin negatif ve endoskopi sonuçlarının normal çıktığı durumdur. Bu duruma da çölyak olmayan gluten hassasiyeti denir.

 

GLUTEN İNTOLERANSI BELİRTİLERİ NEDİR?

 

Belirtiler çölyak hastalığında olduğu gibi gluten içeren gıdaların yenmesinden sonra karın ağrısı, şişkinlik, gaz, ishal, kabızlık, uyuşukluk, sersemlik, beyninizin sisli gibi oluşu, yorgunluk hissi, migren atakları, baş dönmesi, açıklanamayan kısırlık, değişen psikolojik durumlar olarak görülebilir. Bebek ve çocuklarda ise dışkının kontrolü ve farklılığı çok önem taşımaktadır. Hastanın beslenmesinden gluten içeren besinler çıkarılınca şikayetlerde düzelme görülür, glutenli gıdalar tekrar diyete eklendiğinde ise şikayetler tekrar ortaya çıkabilir. Gluten intoleransı hayatın herhangi bir döneminde ya da doğustan gelebilir. Gluten intoleransının herhangi bir test ile tespit edilememesi varlığını halen tartışmalı hale getirmektedir. Çölyak gibi otoimmün bir hastalık olduğu düşünülmez ve çölyaktaki komplikasyonlarla ilişkilendirilmez.

gluten-resim

 

GLUTEN İNTOLERANSI DİYETİ NASIL OLMALIDIR?

 

Gluten intoleransının kötü seyretmesine neden olan bir etken de çevreden gelmektedir. Durumun ciddiyetini kavrayamayan kişilerin içinde gluten bulunan ekmek, makarna gibi temel gıdaların tüketilmesi içir ısrarı diyeti olumsuz etkilemektedir. Glutensiz ürünlere ulaşım zorluğu da diyet yapmayı zorlaştırmaktadır. Tam buğday unu yerine patates, mısır ve pirinç unu kullanımı gerekmektedir. Halbuki toplumda nedeni tespit edilemeyen bir çok hastalığın (Hashimoto tiroiditi, Romatoid artrit, ülseratif kolit, Lupus, Psoriasis, Skleroderma, fibromiyalji veya multipl skleroz gibi ) ve çağımızın hastalığı obezitenin asıl sebebi olarak gluten gösterilmektedir. Bağırsakların vücudun ikinci beyni olduğunu düşünürsek hastalıkların sebebinin olduğu çok da garip gelmez. Gluten intoleransı olan kişiler ve yakınları alacakları her paket ürünün içeriğini iyi okumalı. buğday ve türevlerinin bulunmadığına dikkat etmelidirler. Çoğu gluten intoleransında suttede bulunan laktazı da sindiremezler. Buğday, çavdar, arpa, yulaf ve bulgurun asla olmayacağı bir diyette mısır ve pirinç kullanılmaktadır.

 

Gluten intoleransının belirtileri sizde gözüküyorsa testler ile tespiti zor olduğundan en iyi teşhis glutensiz diyet yaparak değişimleri görmektir. En az 2 ya da 3 hafta yapılan diyette değişimler gözlenmektedir. Gluten çok büyük bir proteindir.Bu yüzden uzun süre diyet yapmadan sisteminizden temizlemenin zordur, diyete rağmen sisteminizi temizlemek aylar alabilir.

 

 

En Çok Okunanlar

Üste Git